lauantai 6. tammikuuta 2024

Veneellä poikki Suomenniemen 1894 (Emil Arvid Korhonen); Nyt "Paikkatietokirjana"

Kolme nuorukaista (Arvo Korhonen, "Insinööri" ja "Tohtori") päätti kesällä 1894 matkata veneellä Kemijokea ylös Paanajärvelle asti ja sieltä sitten takaisin merelle Oulunjokea pitkin. Oulunjoki kyllä vaihtui heillä sittemmin Iijoeksi aikataulupulassa. Keitähän olivat Insinööri ja Tohtori sekä matkanvarrelta mukaan lyöttäytynyt "Kivimies"?

Arvo Korhonen eli yksi seikkailijoista kirjoitti 1895 veneretkestä mainion kirjan "Veneellä poikki Suomenniemen, seikkailuja Pohjanmaan vesillä ja saloilla". Tämä kirja löytyy nyt digitoituna netissä  Kansalliskirjaston sivulla. Kirjan teksti on erinomaisen karttatarkkaa ja kuvailee upeasti kohteita ja elämänmenoa 130 vuotta sitten. Kirjassa löytyy taltioituna hienoja vanhoja puheenparsia, joita seikkailijat ovat kuulleet matkanvarrella tapaamiltaan henkilöiltä ja kerrontataitoa löytyy selvästi itse kirjan kirjoittajaltakin. 

Paanajärven seutu oli noihin aikoihin suosittu tutkimus ja maisemamaalaus kohde. Akseli Gallen-Kallela kävi ankarana hallavuonna 1893 tekasemassa siellä Palokärki maalauksen ja asusti samassa Rajalan talossa kuin suoturetkeläisetkin vuotta myöhemmin.

Olen piirtänyt retken reitin ja valikoituja kohteita kartalle. Kohteisiin olen liittänyt niihin liittyvän otteita kirjasta. Reitissä ja kohdepaikoissa on varmaan sijaintiheittoa ja jos parempaa tietoa löytyy niin palautetta toivotaan. Ajatus on linkittää kohdepisteisiin vielä vanhoja kuvia tai muita kohdekuvauksia. Monista reitin koskistahan on enää muisto jäljellä. 

Venäjän puoleiselle reitinosalle ei valitettavasti saa Paikkatietoikkunassa peruskarttaa tms. niin joudun käyttämään Landsatin ilmakuvaa (joka on huono tähän tarkoitukseen). Maanmittauslaitoksella on nyt kyllä mietinnässä voisiko tähän saada parannusta ainakin luovutettujen alueiden osalta.

Hyppää mukaan seikkailuun Paikkatietoikkunassa tai  Google Mapsissa! Huom! On siis vielä hieman keskeneräinen