tiistai 9. marraskuuta 2010

Haglöfs Grym käyttökokemukset - Review

Arvio: 4/5


Ammoisina aikoina tuli pahasti petyttyä kalliisiin, komuroihin ja vuotaviin gore-tex vaelluskenkiin. Pomminvarmoilla kumikengillä olen sen jälkeen pärjännyt hyvin kunnes tuli hellekesä. Helteellä pakkasi kumikengät kostuessaan liimautua pahasti jalkoihin kiinni. Suonenveto iski kun repi epätoivoisena kumppareita jalasta. Puolivahingossa sitten hankin Haglöfsin Grymit (grym tarkottaa sanakirjan mukaan mm. julma, tuskallinen, siisti). Hintaa oli 235 € oululaisessa kivijalkakaupassa.

Nyt muutaman kuukauden käytön jälkeen kengät alkaa olla sisäänajetut ja voin kertoa kokemuksista. Peruskomuroilta ja polvia rasittavilta nämäkin tuntuvat vaikka pitäisi olla tavallista kevyemmät ja paremmin jalkaanistuvat. Painoa 42 numeron kenkäparilla on 1620 g. Kevyet kumikenkäni painavat 1400 g joten yllättävän lähelle vaelluskengät tätä pääsevät vaikka käytännössä 200 g ero tuntuu selvemmältä. 

Itseäni hieman kummastutti aluksi se että pohjat ovat kapeammat kuin itse kenkäosa. Kaipa siinäkin on otettu ylimääräisiä grammoja pois. Onneksi maastossa kävellessä kapeammasta pohjasta ei ole huomannut mitään haittaa. Ei suuremmin huojuta eikä A-Mersu-ilmiötä esiinny vaikka pohjat ovat aika paksut ja korkeat. Autoillessa kengät ovat tästä syystä varsin epämukavat joten kahdet kengät oltava autopatikkareissulla. Pohjien pito-ominaisuudet näyttäs olevan paljon paremmat kun oli niillä entisajan vaelluskengillä. Nämä Vibram Four Season- pohjat ei näytä kovettuvan eikä menttävän pitoaan pakkasellakaan. Kivikoissa ja kallioillakin pitoa on löytynyt. Askellus rullaa ihan hyvin näillä Grymeillä metsäolosuhteissa. Kaupunkiin en suosittele.

Märissä kohdissa 20cm:n "vesivara" ei tahdo riittää vaan kumisaappaiden normaali 40 cm varsipituus tarkoittaa että about puolet märemmistä soista mennään yli kumppareilla. Toki säärystimillä saa lisävartta mutta se aiheuttaa myös lisävaivaa. Sisähousuresorit auttaa sitten talvella.

Pinnanmateriaali pitäisi olla erityisen kestävää kulutusta vasten ja se pitänee paikkaansa koska Haglöfs Grym kengissä ei näy vielä pienintäkään pintanaarmua. Tässä suhteessa kumikengät jää kakkoseksi. (23.7.2011 Nyt vuoden käytön jälkeen alkaa kenkien kärjen kumissa näkyä halkeamia)

Huoltovapaus näyttää hyvin toteutuvan. Pinta on helppo pestä kurasta jossain lätäkössä. Kuivauksessakaan en ole todennut mitään vaikeutta.

Näitä "siistejä" "julmia" Haglöf Grymejä voin lämpimästi suositella oikeille vaelluksille mutta kumikengät pitää pintansa edelleen ykkösyleiskenkinä - ellei ole helle...

Oikea grym toimii kesät talvet