keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Kaavamuistutus Murtotuulen osayleiskaavasta



1. Kaavaehdotuksen YVA (Ympäristövaikutusten arviointi) on tehty virheellisellä rajauksella
Keskimmäisen Palojärven kohdalla. YVA:sta on jäänyt tai jätetty pois merkittävät luontokohteet Palokilkan ja Palojärvien ympäristössä. Palojärvien ympäristö on todennäköisesti EU-direktiivilajin reviiriä ja myllyt 1-4 tuhoaisivat sen. Kartalla näkyy keltaisella YVA:sta virheellisesti pois jätetty tärkeä luontoalue, johon tuulimyllyt vaikuttaisivat erittäin haitallisesti.


2. YVA:n linnustoselvitys vuodelta 2012 on vanhentunut
Linnustoselvitys pitää ehdottomasti päivittää koko alueelle myös virheellisen YVA-rajauksen takia kuten muistutuksen kohdassa 1. osoitin. Palojärven jyrkänne/termiikkialueella voi olla myös muuttohaukka, huuhkaja ym. pesintöjä. Koko tuulivoimala-alue on tunnetusti erinomaista kotkaseutua ja kotkan pesintätilanteessa tapahtuu jatkuvaa muutosta.

3. Tuulimyllyjen vaikutus alueen vesistöihin pitäisi selvittää paremmin
Kero-ojan läheisyyteen ollaan rakentamassa suuria maa-ainespaikkoja ja tällä voidaan vaarantaa mm. uhanalaisen jokihelmisimpukan eli raakun esiintyminen. 

4. Alueen luontomatkailun mahdollisuudet ja matkailun voimakas kasvu Lapissa pitää ottaa kaavaesityksessä aidosti ja oikeasti huomioon 
Murtotunturin ympäristö on aluetta, jossa tunturipurot, järvet ja lammet, vanhat metsät ja karut suot muodostavat ainutlaatuisen luontomosaiikin. Läheisyydessä sijaitsee Suomen tunnetuin kanjoni Korouoma, joka on Posion ykkösmatkailukohde. Tämän tietävät mm. rovaniemeläiset matkanjärjestäjät, jotka tänä talvena ovat tuoneet yli 2000 israelilaista hiljentymismatkalle Korouomaan. Silti matkailuvaikutuksia ei ole huomioitu kaavassa lainkaan. Tuulivoimaloilla tulee olemaan Lapille, Posiolle ja matkailunkehittämiselle erittäin negatiivinen imagovaikutus jota ei ole pohdittu. Kaavaesityksessä jopa mainitaan, ettei tuulivoimaloilla ole vaikutusta matkailukäyttömahdollisuuksiin. Tämä ei missään nimessä pidä paikkaansa.

5. Palojärvien ja Palojoen alueella on erinomaiset edellytykset luonto- ja kalastusmatkailulle
Keskimmäisen Palojärven rannalla on vanha savottakämppä, jota ei ole huomioitu kaavassa mitenkään. Lisäksi Keskimmäisen ja Alimmaisen Palojärven välisen upean koskiosuuden varrella on kulttuurikohteina erakko Johannes Mäkelinin vanha asuinpaikka ja uittotammialue. Keskimmäisen Palojärven rannalta on tehty kiviesinelöydös. Näitä kulttuurikohteita ei ole huomioitu kaavassa lainkaan. Tuulivoimalaitoksilla 1-4 pilattaisiin alueen erämaamaisema ja luontomatkailuedellytykset täydellisesti. Katso karttakuva kohta 1.

6. Maisemavaikutukset selviävät kaavasta puutteellisesti tai ei ollenkaan
Tänä päivän karttatekniikalla olisi helppo esittää, jos haluttaisiin, 3D- karttoja , jotta ihmiset oikeasti näkisivät mitä maisemille tapahtuu 550 metriä merenpinnan yläpuolelle kohoavilla jättiläismyllyillä. Mallinnuksessa pitäisi myös selvitä miten lentoestovalot ja niiden välke näkyy hämärän aikaan. Kaavaesitys on mielestäni näiltäkin osin puutteellisesti tehty ja harhaanjohtavana pätemätön.

7. Tällä kaavalla tuhotaan Murtotunturin ympäristön ja Korouoman kehittäminen yhdessä merkittäväksi luontomatkailualueeksi
Luontomatkailulla on tällä seudulla erinomainen potentiaali. Korouoman kanjonialue kaipaa tueksensa majoitustukikohta-aluetta ja lisää monipuolista kohde- ja ohjelmatarjontaa lähiympäristöstä, jotta siitä voitaisiin kehittää alue, jossa asiakkaat viettäisivät pidemmän aikaa ja matkailurahaa ja työtä jäisi myös paikkakunnalle. Kokonaiskuvaa ja vastuuta tästä alueesta ei näytä olevan kellään !

8. Tuulimyllyt tulisivat ikivanhoille lappalaisten erämaille
Monessa posiolaissuvussa on lapinverta sekoittuneena ja ikävä asia olisi vaihtaa esi-isien vahat Lapin ja Lannan rajamerkit jättiläistuulimyllyihin. Lappalaiset esittivät 1687 Sompion käräjillä että Lapin ja Lannan raja menisi Puntarikerosta eli Palotunturista Kultamasalmeen Simojärvessä. Pääkankaalta, Auttijärvenkankaalta, Haukilammenpalosta, Kero-ojan varrelta sekä Palotunturista löytyy kivilatomukset, jotka voivat olla näitä ikivanhoja lapin ja lannan rajapyykkejä.

9. Tämän kaavaesityksen toteutuessa seuraisi Lapille, Posion kunnalle ja Posion elinkeinoelämälle erittäin vakavat imagotappiot
Nykymaailmassa yritysten ja kunnallisten toimijoiden on otettava huomioon ihmisten eli asiakkaiden valistuneet luonto- ja ympäristövaatimukset kotimaassa sekä ulkomailla. Minkälaiset ovat  Taalerin, Posion kunnan ja Posion Yhteismetsän eettiset periaatteet? Tuskin olemassakaan kun niitä ei heidän nettisivuita löydy.